Het antwoord op deze veelgestelde vraag is ja. Weliswaar wordt een led-lamp niet zo warm als een gloei- of halogeenlamp, maar het is een fabeltje dat deze helemaal niet warm wordt. De manier waarop led-verlichting haar warmte afgeeft is in tegenstelling tot traditionele verlichting wel compleet anders.

De energie die een lamp verbruikt wordt enerzijds omgezet in licht en anderzijds omgezet in warmte. Een gloeilamp zet circa 10% van de energie om in licht en de rest in warmte. Bij led is deze verhouding juist andersom. Conventionele verlichting zoals een gloei- of halogeenlamp geeft haar warmte af in de vorm van stralingswarmte. Led geeft haar warmte voornamelijk af in het gebied waar de verlichting wordt aangestuurd, namelijk bij de elektronica via de achterkant. Om precies te zijn via de printplaat waarop de led is gemonteerd. Wanneer u zich dus onder led-verlichting bevindt, zal u geen warmte voelen, bij traditionele verlichting wel.

Heatsink

Conventionele verlichting kan de warmte die zij genereert goed verdragen, een led-lichtbron kan dit echter niet. De levensduur en lichtopbrengst van de led-module kunnen bovendien sterk terug lopen wanneer deze warmte niet goed wordt afgevoerd. Om de juiste warmtegeleiding te creëren worden led-lampen daarom voorzien van een aluminium koellichaam, ook wel ‘heatsink’ genoemd. Deze heatsink transporteert de hitte weg van de elektronica waardoor de levensduur van de lichtbron wordt verlengd en de lichtopbrengst hetzelfde blijft.

Overstappen op led?

Laat de temperatuur niet meer oplopen in uw kantoren en overige ruimtes en stap over op led! Vraag direct uw gratis lichtscan aan of neem contact op met één van onze lichtadviseurs voor meer informatie.

Toelichting:
We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

 

LICHT DOET (VER)WONDEREN

Onze focus begint vanuit licht, maar dankzij een nauwe samenwerking met verschillende partners kunnen wij flexibiliteit en expertise combineren voor architecten, installateurs en (eind)klanten om ieder project als totaaloplossing te voltooien.

Bent u benieuwd naar onze activiteiten en in welke branches wij actief zijn? Wij gaan graag de samenwerking met u aan om uw project te verlichten.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en er zijn Servicevoorwaarden van toepassing.

Toelichting:
We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.