De impact van lichthinder en lichtvervuiling op dieren
Terug naar overzichtWereldwijd is het besparen van energie, aantrekkelijker maken van de straten en het verbeteren van het stadsleven een belangrijk doel. Teveel licht, maar ook een verkeerde toepassing van licht, verstoort het circadiaans ritme voor zowel dieren als mensen. Steden werken daarom steeds vaker samen met gespecialiseerde partijen als LuxImprove, om lichtoplossingen te creëren die rekening houden met dier, mens en milieu.
Het belang van licht voor dier- en plantensoorten.
Licht is fundamenteel voor het voortbestaan van de meeste dier- en plantensoorten. Naast het visuele aspect, draagt het bij aan een goede oriëntatie en het versterkt fysiologische processen. Licht is een belangrijke basis van het leven.
Omgekeerd is voor (nacht)dieren de duisternis of een zeer laag lichtniveau belangrijk om te overleven. Blootstelling aan (teveel) kunstlicht kan ongewenste gevolgen hebben.
Een (positieve) impact maken met goede verlichting
Verantwoord om gaan met verlichting begint bij een goed lichtontwerp. Hedendaagse technologie maakt het mogelijk om lichtvervuiling tot een minimum te beperken, met voldoende licht. Daarnaast wordt rekening gehouden met het lichtspectrum, de sterkte van het licht, maar ook de kleur, richting en de hoeveelheid flikkering.
Slimmer toepassen van dimmers en sensoren
Toepassing van dimmers en sensoren zorgen ervoor dat het niveau van kunstlicht nauwkeurig kan worden gecontroleerd. Op deze manier is het mogelijk om een nachtelijke toepassing te creëren, ter behoud van de biodiversiteit.
Het toepassen van timers, tijdschakeling en slimme aansturing
Armaturen kunnen automatisch naar verschillende lichtniveaus worden gedimd via geplande profielen of met behulp van sensoren. Het is ook mogelijk om drivers te programmeren om een specifiek profiel te volgen zonder noemenswaardige programmeerkosten voor de apparatuur zelf.
Het uitschakelen of dimmen van verlichting, verhoogt de overlevingskans van nachtelijke of schemerige diersoorten. Daarnaast heeft het een positief effect op het energieverbruik, wat indirect leidt tot een lagere energierekening.
Efficiënt om gaan met het aantal lichtbronnen
Daarnaast heeft positionering ook een significante impact. Door lichtbronnen dichter bij elkaar te plaatsen en ze te dimmen tot een lager lichtniveau, kunnen de nadelige gevolgen op de directe omgeving aanzienlijk verminderd worden. Lagere lichtsterkte levert minder schittering.
Het beperken van opwaartse verlichtingsarmaturen
Vanuit verschillende instanties wordt aanbevolen om de hoeveelheid licht onder verschillende hoeken van het armatuur te beperken. Het gebruik van opwaartse verlichting (up-lighting) wordt dan ook sterk afgeraden. Dit voorkomt (licht)vervuiling en hemelgloed.
Kleurgebruik voor de bescherming van vleermuizen
Het gebruik van amberkleurige verlichtingsoplossingen zijn ideaal in gebieden waar nachtdieren, zoals vleermuizen worden beschermd. Teveel licht kan bijzonder schadelijk zijn voor deze populatie. Door te kiezen voor een lichtoplossing met een optimale fotometrische verdeling worden deze kwetsbare dieren beschermd.
Samen maken wij de leefomgeving gezonder en duurzamer
LuxImprove ziet het als belangrijke taak om, in een steeds drukkere en stedelijker wordende wereld, rekening te blijven houden met zowel mens als dier. Gelukkig is het met de slimme oplossingen en expertise van LuxImprove mogelijk om de juiste balans te bewaren tussen mens en dier.
Benieuwd hoe wij onnodig lichthinder en lichtvervuiling voorkomen? Neem dan contact met één van onze lichtexperts en laat u inspireren door de mogelijkheden.
Bronnen:
- MDPI - Ecological Impact of Artificial Light at Night: Effective Strategies and Measures to Deal with Protected Species and Habitats (Annika K. Jägerbrand en Constantinos A. Bouroussis)
- Nemo Kennislink - https://www.nemokennislink.nl/publicaties/heeft-de-natuur-last-van-ons-licht/
- Vogelbescherming - https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/gun-vogels-een-gitzwarte-nacht
- Nacht van de Nacht - https://www.nachtvandenacht.nl/nieuws/nachtelijke-verlichting-verwart-plant-dier-en-mens/
Toelichting:
We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pro-actief tegen (licht)vervuiling
Lichtvervuiling en strooilicht kunnen leiden tot verblinding, de slaap van mensen verstoren en het natuurlijke gedrag van nachtdieren negatief beïnvloeden. Door de toepassing van slimme en moderne lichtoplossingen zorgen wij voor maximaal visueel comfort, zonder verblinding. Daarnaast zorgt intelligente sturing voor licht alleen daar waar het gewenst is.
LICHT DOET (VER)WONDEREN
Onze focus begint vanuit licht, maar dankzij een nauwe samenwerking met verschillende partners kunnen wij flexibiliteit en expertise combineren voor architecten, installateurs en (eind)klanten om ieder project als totaaloplossing te voltooien.
Bent u benieuwd naar onze activiteiten en in welke branches wij actief zijn? Wij gaan graag de samenwerking met u aan om uw project te verlichten.