De toepassing van buitenverlichting voor functie, sfeer en veiligheid
Terug naar overzichtHet verlichten van de buitenomgeving kan een aantal voordelen bieden, van praktisch tot grotendeels esthetisch. Beveiliging en veiligheid staan daarbij voorop. Zo levert buitenverlichting de functionele ondersteuning in de avonduren, het vergroot de sfeer en het versterkt of accentueert gebouwen, materialen en omgevingen.
Door te werken met de juiste balans tussen licht en donker is het mogelijk om contrast en schaduw te gebruiken om inspirerende en intrigerende (buiten)omgevingen te creëren. Hoe dit kan en op welke manier dit in de praktijk kan wordt toegepast leest u verder in dit artikel.
Het vaststellen van de functie voor de buitenverlichting
Overweegt u de buitenverlichting aan te passen of te vernieuwen? Dan is het belangrijk om vast te stellen welke primaire taken de verlichting gaat vervullen. Zoekt u manieren om kenmerken of locaties te identificeren voor een veilige uitvoer van werkzaamheden? Of wilt u meer accent en sfeer toevoegen aan oppervlakken die normaliter niet zouden opvallen?
Naast de functie dient ook rekening te worden gehouden met de beveiliging en onderhoud van de verlichting. Is de gekozen verlichting bestemd tegen weer, regen en wind? Kan het tegen een stootje en wat als er onderhoud moet worden gepleegd?
“In een goed doordacht lichtadvies worden al deze elementen zorgvuldig onder de aandacht gebracht.”
Bij een goed (licht)ontwerp wordt rekening gehouden met:
- De aard van de activiteiten waarvoor verlichting wordt voorzien;
- De benodigde hoeveelheid licht;
- De kleur van het licht (RGB) of de lichttemperatuur (daglicht, neutraal wit of warm wit);
- De verdeling van licht in de ruimte, zowel binnen als buiten;
- Het effect van verlichting op de gebruiker;
- Het niveau aan lichtvervuiling.
Naast deze aspecten gaat architecturaal lichtontwerp nog een stapje verder in het benaderen van de perfecte binnen- en buitenomgeving. In een ander kennisbank artikel zijn we dieper ingegaan op het belang van architecturaal lichtontwerp.
Het uitvoeren van taken, verhogen van de sfeer en accentueren
Verlichting kan dus bijdragen aan de veiligheid, het uitvoeren van taken, maar ook het accentueren van objecten en stijlelementen van gebouwen en materialen. De functie is waar ontwerpers en architecten zich op concentreren om de impact te bepalen die de balans tussen verlichting zal hebben. Deze verschillende toepassingen van licht worden onderverdeeld in drie typen verlichting:
Taakverlichting
Onder taakverlichting valt het verlichten van paden, ingangen en het hoofdzakelijke doel is om het uitvoeren van specifieke taken mogelijk te maken. Als de verlichting wordt blootgesteld aan de elementen dan moet er rekening worden gehouden met de IP en IK-classificatie. Deze classificatie geeft aan hoe goed het armatuur beschermd is tegen weersinvloeden en vandalisme.
Sfeerverlichting
Breng sfeer in uw buitenomgeving met de toevoeging van strategisch geplaatste (licht)oplossingen. Felle en onjuist geplaatste verlichting zorgt eerder voor een verstoring van de balans dan een versterking van de sfeer. Vaak wordt dit type omgevingslicht ook wel algemene verlichting genoemd. Deze straalt een comfortabel licht uit zonder verblinding en zorgt ervoor dat u veilig kunt zien en lopen.
Accentverlichting
Accentverlichting voegt drama toe aan een buitenruimte door visuele interesse te creëren. Neem de tijd om uw verlichting te plannen en te focussen op bepaalde kenmerken: looppaden, de deuropening, landschapsarchitectuur. U kunt bomen, beplantingsgebieden en architectonische details uitlichten. Dit type verlichting wordt meestal geleverd door schijnwerpers.
Welke verlichting wordt toegepast in een buitenomgeving?
We hebben nu een helder en inzichtelijk beeld van waar de verlichting voor gebruikt kan worden. Onderverdeeld in deze taken kunnen verschillende armaturen en typen verlichting worden toegepast. Hieronder vind u een overzicht van de meest voorkomende verlichting die in een buitenomgeving, tuin of openbare ruimte toegepast worden.
Gevelarmaturen
Gevelarmaturen kunnen op vrijwel elk verticaal oppervlak worden gemonteerd. Dit is een van de meest voorkomende buitenarmaturen. Vaak worden gevelarmaturen als deze gebruikt voor decoratieve doeleinden en bieden sfeer- of accentverlichting.
Toepassingsgebied: Gevelarmaturen zijn ideaal voor accentverlichting van gevels, veranda’s en terrassen.
Spreekt men over gevelverlichting dan is dit een allesomvattende manier waarop een façade verlicht wordt. Dit kan door gebruik te maken van gevelarmaturen, grondspots of inbouwverlichting. Met de juiste gevelverlichting kunnen architecturale aspecten van een gebouw, kunstwerk of omgeving worden versterkt en geaccentueerd. Dit kan door de toepassing van kleur, verschillende gradenbundels en speels gebruik van contrast en schaduw.
Opbouw en hanglampen
Lampen of opbouwarmaturen die aan het plafond gemonteerd zitten, of hangen worden meestal toegepast in ruimtes die niet direct worden blootgesteld aan de regen.
Toepassingsgebied: In overkappingen, onder luifels of bij entrees waar veel algemeen licht nodig is.
Lantaarnverlichting en paalverlichting
Armaturen gemonteerd bovenop een paal, of aan een lantaarn zijn ontworpen om vanaf grote hoogte over een terrein te verlichten. Kenmerkend voor dit type verlichting zijn de uitzonderlijk hoge prestaties, in alle situaties en weersomstandigheden.
Toepassingsgebied: Voor terreinen, langs wegen of voor opritten en paden.
Landschap verlichting
Totale vrijheid in het accentueren van planten, kunstwerken of natuurelementen worden mogelijk gemaakt door spots die vaak in de grond worden gestoken met een spies. Meestal gaat het hier om een laagspanningssysteem dat gescheiden is van de andere verlichting.
Enkele voordelen van een laagspanningssysteem zijn onder meer dat ze gemakkelijker te installeren, goedkoper en veiliger zijn. Laagspannings-landschapsverlichting vermindert het risico op schokken en is eenvoudig te installeren omdat de kabel niet begraven hoeft te worden.
Toepassingsgebied: Wordt vaak gebruikt om bomen, muren of kunst uit te lichten, in borders en groene omgevingen.
Padverlichting
Dit is het meest voorkomende type landschapsverlichting. Padverlichting is opgebouwd in veelal staande behuizingen, waarbij de lamp is ingebouwd met een diffusor om het licht egaal te spreiden. Hiermee worden ruimtes, functies of delen van de tuin afgekaderd.
Toepassingsgebied: Ze kunnen rond een vijver, langs een oprit of langs een pad worden geplaatst.
Inbouw dek- en opstapverlichting
Inbouw dek- en opstapverlichting worden rechtstreeks in de tegels of vlonder van een tuin geïnstalleerd. Ze worden gebruikt als accent op architectonische details en geven veiligheid aan donkere trappen. Meestal zijn dit type inbouwverlichting bestemd tegen zwaardere belasting van voertuigen en tegen de strengste weersinvloeden.
Toepassingsgebied: Ze kunnen worden gebruikt voor het verlichten van muren, staanders, beplanting en architecturale eigenschappen van gebouwen.
Bekijk al onze buitenverlichting
Laat u verwonderen door onze buitenverlichting
Neem contact op met één van onze adviseurs en laat u informeren naar de mogelijkheden.
Bronnen:
- Architectural lighting: designing with light and space | https://issuu.com/papress/docs/architectural_lighting_screen
- Lighting as an integral part of Architecture | https://www.jstor.org/stable/773361?origin=JSTOR-pdf
Toelichting:
We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
De kunst van (buiten)verlichting
Hoopt u de belangrijkste kenmerken te identificeren, accent toe te voegen aan oppervlakken die normaal niet opvallen, of gewoon een duidelijk pad en ingang te creëren?
Wat het ook is, onze lichtexperts staan klaar om uw (buiten)omgeving tot in de puntjes te verlichten.
LICHT DOET (VER)WONDEREN
Onze focus begint vanuit licht, maar dankzij een nauwe samenwerking met verschillende partners kunnen wij flexibiliteit en expertise combineren voor architecten, installateurs en (eind)klanten om ieder project als totaaloplossing te voltooien.
Bent u benieuwd naar onze activiteiten en in welke branches wij actief zijn? Wij gaan graag de samenwerking met u aan om uw project te verlichten.