De Wet Milieubeheer verplicht organisaties en bedrijven – die jaarlijks een energieverbruik hebben van minimaal 50.000 kWH of 25.000 kuub gas – om energiebesparende maatregelen te realiseren met een terugverdientijd van maximaal vijf jaar. De wet is een verplichting uit het Activiteitenbesluit Milieubeheer.
Wat is de Wet Milieubeheer?
Terug naar overzichtHoeveel valt er te besparen?
Het ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) concludeert dat de jaarlijkse energiebesparing wel kan oplopen tot 94 PetaJoule. Dat staat ongeveer gelijk aan het energieverbruik van 1,5 miljoen huishoudens!
Hoe wordt de Wet Milieubeheer gehandhaafd?
Het zijn de gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de handhaving van de Wet Milieubeheer. Desondanks wordt de Wet Milieubeheer nu nog beperkt gehandhaafd door gemeenten.
Er ontstaat steeds meer media-aandacht voor de Wet, waaronder berichten over gemeenten die strenger gaan handhaven en hierbij boetes opleggen. Het gevolg is dat veel organisaties bezig zijn om steeds verder te verduurzamen.
Verplichting tot besparen
Afhankelijk van uw jaarlijkse energieverbruik wordt bepaald in hoeverre u aan de energiebesparingsverplichting dient te voldoen.
De verplichting geldt voor organisaties met een jaarlijks verbruik van minimaal 50.000 kWH óf vanaf 25.000 m3 gas. Voor kleinverbruikers van energie, die deze aantallen niet halen, geldt de Wet Milieubeheer niet.
Naar schatting zijn er momenteel 107.000 organisaties in Nederland waarvoor de Wet wél geldt: zij zijn dus verplicht om te investeren in energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van maximaal vijf jaar.
Er zijn steeds meer geluiden dat gemeenten extra budget vrijmaken om de Wet te handhaven. Doet een bedrijf niets, dan volgt een melding naar de gemeente die boetes kan opleggen of bepaalde maatregelen kan verplichten. Overigens is het zo dat aanpassingen die te duur zijn om binnen 5 jaar terug te verdienen niet verplicht zijn.
Voorkomen is beter dan genezen
Waarom zou u het risico op een boete of andere sancties riskeren? Door de aanschaf van de juiste led-verlichting komt u tegemoet aan de Wet Milieubeheer én profiteert u in veel gevallen van de Energie Investeringsaftrek subsidie (EIA).
Direct inzicht in hoeveel u kunt besparen door over te stappen naar led? Vraag een vrijblijvende lichtscan aan.
Toelichting:
We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
LICHT DOET (VER)WONDEREN
Onze focus begint vanuit licht, maar dankzij een nauwe samenwerking met verschillende partners kunnen wij flexibiliteit en expertise combineren voor architecten, installateurs en (eind)klanten om ieder project als totaaloplossing te voltooien.
Bent u benieuwd naar onze activiteiten en in welke branches wij actief zijn? Wij gaan graag de samenwerking met u aan om uw project te verlichten.