Aanscherping van de energiebesparingsplicht
Terug naar overzichtOm het energieverbruik versneld te beperken en de CO2-uitstoot verder te reduceren heeft de Rijksdienst voor Ondernemen Nederland (RVO) in 2019 de Informatieplicht energiebesparing geïntroduceerd. Ondernemers zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van maximaal 5 jaar. In 2023 gaat de energiebesparingsplicht veranderen, omdat naar verwachting vanaf 1 januari 2024 de Omgevingswet wordt ingevoerd. Tot die tijd geldt de huidige energiebesparingsplicht (uit het Activiteitenbesluit milieubeheer).
Sinds 2019 bestaat de informatieplicht en worden er maatregelen genomen om Nederland zuiniger en gezonder te maken. Dit houdt in dat u aan moet geven welke energiebesparende maatregelen u heeft genomen. De energiebesparingsplicht valt vanaf 1 juli 2023 uiteen in een nieuwe informatieplicht en een onderzoeksplicht.
- Gebruikt uw locatie vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar? Dan heeft u waarschijnlijk een informatieplicht energiebesparing.
- Gebruikt uw locatie vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas per jaar? Dan heeft u waarschijnlijk een onderzoeksplicht energiebesparing.
- Bent u een grote onderneming? Of een maatschappelijke instelling met een economische activiteit? Dan heeft u waarschijnlijk een EED-auditplicht.
Voor zowel de informatieplicht als de onderzoeksplicht geldt dat er eens in de vier jaar moet worden gerapporteerd. Komt u als ondernemer niet boven het gebruik van 50.000kWH elektriciteit en 25.000 m3 aardgas? Dan heeft u geen informatieplicht en geen energiebesparingsplicht. U hoeft dan niet te rapporteren aan de RVO.
Bepaal met het stappenplan of u aan de informatieplicht, onderzoeksplicht of EED-auditplicht moet voldoen.
Wat zijn de verschillen tussen de verschillende verplichtingen?
Informatieplicht | Geldt de informatieplicht energiebesparing voor u? Dan moet u eens in de 4 jaar in ons eLoket rapporteren welke energiebesparende maatregelen u heeft uitgevoerd. De eerstvolgende rapportage doet u uiterlijk 1 december 2023.
Onderzoeksplicht | De onderzoeksplicht is alleen voor de activiteit gebonden maatregelen, bijvoorbeeld efficiënte elektrische aandrijvingen. De onderzoeksplicht geldt dus niet voor de gebouw gebonden maatregelen, bijvoorbeeld de verduurzaming naar energiezuinige led-verlichting.
EED-audit | Naast de informatie- en onderzoeksplicht kunnen grote ondernemingen te maken krijgen met een Europese rapportageverplichting volgens de Richtlijn Energie-Efficiëntie (EED). Deze ondernemingen moeten eens in de 4 jaar een energie-audit uitvoeren en hierover rapporteren aan de autoriteiten. Dit staat bekend als de EED-auditplicht.
Welke energiebesparende maatregelen kan ik nemen?
Op de website van de RVO vindt u de erkende maatregelenlijsten, voor energiebesparing in 19 bedrijfstakken. Daarin staat waaraan uw bedrijf moet voldoen. In de Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder.
Wat zijn de gestelde voorwaarden aan led-verlichting? (GE1 t/m GE7)
- De verlichting dient aan specifieke branduren te voldoen, deze variëren voor toepassing en/of deze binnen of buiten gebruikt worden.
- Het toepassen van retrofit led-verlichting in bestaande armaturen is toegestaan;
- Noodverlichting, bewegingssensoren, schemerschakelaars en tijdschakelaars gelden ook als erkende maatregelen;
Let op: investeringen in het vergroenen van energie, bijvoorbeeld door het toepassen van zonnepanelen, gelden niet als energiebesparend. U vermindert daarmee niet uw energieverbruik.
Heeft u nog andere wettelijke plichten?
Wilt u in één keer bepalen of u voor al uw locaties moet voldoen aan de energiebesparingsplicht en ook voor de locaties die u verhuurt? Wilt u daarnaast onderzoeken welke andere wettelijke verplichtingen er zijn op het gebied van energiebesparing en CO2-reductie? Dan kunt u de wetchecker gebruiken. Na het invullen van de wetchecker ontvangt u een rapport met de resultaten.
Gebruik de wetchecker Energiebesparing
Minimaal energielabel C vanaf 1 januari 2023
Naast het voldoen aan de energiebesparingsplicht moeten kantoorpanden met een oppervlakte van minimaal 100 m² in 2023 minimaal Energielabel C of hoger hebben. Bent u de eigenaar van een kantoorpand? Zorg dan tijdig dat uw kantoorgebouw voldoen aan de eisen. Bent u huurder? Attendeer dan de eigenaar op het tijdig doorvoeren van eventuele noodzakelijke maatregelen. Anders kunt u het risico lopen om op zoek te moeten gaan naar een nieuwe locatie die wel voldoet aan de regelgeving.
Voor welke kantoren geldt de verplichting?
- Kantoorpanden groter dan 100 m² vloeroppervlak;
- Panden die voor minstens de helft van het vloeroppervlak in gebruik zijn als kantoor.
Wanneer geldt de verplichting niet?
- Als het kantoorpand binnen twee jaar wordt gesloopt, onteigend of het zal geen kantoor meer zijn.
- Het kantoorpand in gebruik is voor een andere functie, bijvoorbeeld voor productie.
- Het pand een monument is of een tijdelijk gebouw.
Onzeker wat u moet doen? Om u daarbij te helpen heeft de RVO een infographic samengesteld. Met de infographic Beslisboom bepaalt u stap voor stap of u aan de Energielabel C verplichting moet voldoen, en zo ja, welke acties dan nodig zijn.
Welke stappen moet ik nemen voor het verkrijgen van een energielabel?
Wie nog geen energielabel voor het kantoorpand heeft, moet er één laten vaststellen. Heeft u deze al wel? Ga dan na tot wanneer dat geldig is. De eisen zijn namelijk strenger geworden. Een kantoor wat vroeger label C had, kan nu anders worden beoordeeld.
- Inzicht - Het vaststellen van een label moet gebeuren door een deskundig adviseur die verbonden is aan een gecertificeerde instantie en dus bevoegd is tot het vaststellen en afgeven van een energielabel.
- Maatregelen - Bij een labelklasse lager dan C, moeten energiebesparende maatregelen worden genomen, zodanig dat het verbruik tot minimaal C-niveau komt. Led-verlichting is één van de maatregelen voor de verbetering van het energielabel.
- Controle - Na uitvoering van de verbeteringen, moet het label opnieuw worden vastgesteld. De uitgevoerde werkzaamheden worden geïnspecteerd*.
- Vastleggen - Registreer het nieuwe, vastgestelde label bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
*Tip: laat dit doen door dezelfde deskundige, zodat het onderzoek niet overgedaan hoeft te worden. Dat scheelt in de kosten.
Zelf bekijken wat uw huidige energielabel is? EP-Online is de officiële landelijke database waarin energieadviseurs en erkend deskundigen energieprestatie-indicatoren en energielabels kunnen registreren.
Wat zijn de gevolgen voor bedrijven die niet verduurzamen?
Per 1 januari 2023 mogen kantoorruimtes die niet voldoen aan het energielabel niet meer gebruikt worden. Op dit moment voldoen slechts 55% van de kantoorgebouwen aan de verplichtingen. Voldoet het gebouw niet aan de eisen dan kunnen de maatregelen variëren van een waarschuwing tot het opleggen van een last onder dwangsom, bestuursdwang of een bestuurlijke boete.
Voorkom een boete en verduurzaam met onze (licht)oplossingen
Wilt u gezonder werken, minder energie verbruiken en voldoen aan de verplichtingen? Overweeg te kiezen voor een budget neutrale financiering en realiseer een besparing die hoger ligt dan de investering. Hierdoor hoeft financiering geen belemmering te zijn bij het verbeteren van uw kantoorgebouw.
Neem contact op met één van onze adviseurs en laat u informeren naar de mogelijkheden.
Toelichting:
We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Voldoe aan de energiebesparingsplicht
Wil u als ondernemer of vastgoedbeheerder prijsbewust en efficiënt omschakelen naar led-verlichting? Kies dan voor de expertise van LuxImprove.
LICHT DOET (VER)WONDEREN
Onze focus begint vanuit licht, maar dankzij een nauwe samenwerking met verschillende partners kunnen wij flexibiliteit en expertise combineren voor architecten, installateurs en (eind)klanten om ieder project als totaaloplossing te voltooien.
Bent u benieuwd naar onze activiteiten en in welke branches wij actief zijn? Wij gaan graag de samenwerking met u aan om uw project te verlichten.