Het einde van TL-verlichting is nabij
Terug naar overzichtMet het afscheid van de gloeilamp in 2012 begon ook de opmars van led-verlichting. TL buizen, spaarlampen en halogeenlampen stonden bekend als energiebesparende lampen, maar bleken in de praktijk toch niet zo economisch en duurzaam te zijn als beweerd. In 2016 startte de uitfasering van de halogeenlamp en nu is het tijd om afscheid te nemen van fluorescentieverlichting (TL en PL).
Eind 2019 is er een herziene Ecodesign-maatregel voor lampen gepubliceerd. Ecodesign-regels zijn verplicht voor bijna alle lampen die in de EU worden verkocht. Deze voorschriften stellen eisen aan de energie-efficiëntie en factoren als de levensduur van de lamp.
Aanscherping van de regels voor verlichting
Vanaf 1 september 2021 worden de bestaande regels van (EG) nr. 244/2009, (EG) nr. 245/2009 en (EU) nr. 1194/2012 ingetrokken en vervangen door nieuwe eisen voor lichtbronnen en afzonderlijke voorschakelapparatuur. Met de nieuwe regeling worden vanaf september 2023 o.a. de traditionele TL-buisverlichting (T8 en T5) uitgefaseerd.
"De nieuwe regels zijn van toepassing vanaf 1 september 2021, maar een aantal eisen zoals het uitfaseren van TL-verlichting zal pas over twee jaar plaatsvinden.
Ik heb nog oude TL-verlichting; welk effect hebben de nieuwe regels?
Heeft u als ondernemer, stichting of vereniging nog oude TL-verlichting? Dan zal de uitfasering gevolgen hebben voor hoe lang u nog gebruik kunt blijven maken van deze verlichting. De uitfasering betekent kortgezegd dat er geen nieuwe lampen meer gemaakt mogen worden. Bestaande voorraden mogen nog wel verkocht blijven worden.
Kan ik TL-verlichting vervangen door retrofit led-verlichting?
TL-buizen kunnen vervangen worden door led TL-buizen, maar de TL-armaturen moeten daarvoor worden aangepast en de installatie opnieuw gekeurd. Ook de lichtverdeling is anders waardoor de efficiëntie, lichtkwaliteit en het comfort waarschijnlijk niet optimaal zijn. Naast potentieel brandgevaar bij de ombouw en overbelasting van het net, raden wij aan om de gehele installatie te vervangen door een lichtoplossing die specifiek is ontwikkeld als led-armatuur.
Overstappen van fluorescentielampen naar led-verlichting
Voor musea en interieurs is het voordeel van led-verlichting dat er geen schadelijke UV-straling en geen warme IR-straling in de lichtbundel zit. Dit heeft een positief effect op de gradatie en snelheid waarop verkleuring van gevoelige kleurstoffen en pigmenten plaatsvinden.
"Gooi spaarlampen of TL-buizen niet bij het gewone huisafval of glaswerk. Fluorescentielampen bevatten namelijk giftige stoffen die slecht zijn voor het milieu."
Voorkom een boete en stap over naar energiezuinige led-verlichting
Bent u grootverbruiker van energie en heeft u een kantoor? Dan is het sowieso aan te raden om te kiezen voor energiezuinige led-verlichting. Per 1 januari 2023 mogen kantoorruimtes die niet voldoen aan het energielabel niet meer worden gebruikt. Voldoet uw gebouw niet aan de eisen? Dan kunnen de maatregelen variëren van een waarschuwing tot het opleggen van een last onder dwangsom, bestuursdwang of een bestuurlijke boete.
Neem contact op met één van onze adviseurs en laat u informeren naar de mogelijkheden.
Bronnen
- Europese Unie – Verlichting | https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/energy-efficient-products/lighting_en
- RVO - Duurzaam ondernemen | https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels/bestaande-bouw/energielabel-utiliteitsgebouwen
- Canadian Conservation Institute | https://www.canada.ca/en/conservation-institute/services/conservation-preservation-publications/technical-bulletins/led-lighting-museums.html
Toelichting:
We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Direct uw (werk)omgeving verbeteren
Van opname tot oplevering ontzorgt LuxImprove haar klanten. Wij helpen u, dankzij onze merkonafhankelijke positie, graag bij het maken van de juiste keuzes op basis van onderbouwde lichtoplossingen.
LICHT DOET (VER)WONDEREN
Onze focus begint vanuit licht, maar dankzij een nauwe samenwerking met verschillende partners kunnen wij flexibiliteit en expertise combineren voor architecten, installateurs en (eind)klanten om ieder project als totaaloplossing te voltooien.
Bent u benieuwd naar onze activiteiten en in welke branches wij actief zijn? Wij gaan graag de samenwerking met u aan om uw project te verlichten.