Wat zijn TP(a) en TP(b) keurmerken met betrekking tot verlichting?
Terug naar overzichtTP (a) en TP (b) zijn termen die verlichtingsarmaturen en daarmee voornamelijk de kunststof diffuser classificeren op basis van hun ontvlambaarheid. In het Verenigd Koninkrijk hebben ze hiervoor de TP-rating geïntroduceerd.
In Amerika bestaat een soortgelijke classificering, genaamd de UL94 classificering, die door Underwriters Laboratories in Amerika als standaard is ontwikkeld om, in een veel bredere vorm, de veiligheid en brandbaarheid van plastic materialen in onderdelen te classificeren.
Het verschil tussen TP(a) en TP(b)?
Diffusers die zijn gemaakt van polycarbonaat met een dikte van minimaal 3 mm worden automatisch geclassificeerd als TP (a), samen met elk ander materiaal dat zichzelf dooft binnen 5 seconden, wanneer een vlam is verwijderd.
Dit betekent in de praktijk niet dat iedere diffuser standaard 3mm dik hoeft te zijn om te voldoen aan de hoogste classificering van brandveiligheid. Want hoe dunner het materiaal, hoe beter de lichtdoorlatendheid, met als resultaat een hogere efficiëntie.
Een TP (a) classificering:
Verlichtingsarmaturen krijgen een TP (a) rating wanneer:
- Polycarbonaat materiaal met een minimale dikte van 3mm, of ieder ander materiaal dat binnen 5 seconden dooft wanneer een brandhaard van het object wordt weggehaald;
- Polycarbonaat dat is getest is in overeenstemming met BS 476-7 klasse 1;
- Elk ander materiaal dat getest is in overeenstemming met BS 2782-0 Methode 508A.
Een TP (b) classificering:
Verlichtingsarmaturen krijgen een TP (b) rating wanneer:
- Polycarbonaat dat dunner is dan 3mm dik;
- Het betreft een ander optisch materiaal (bijv. PMMA) met een dikte van 1.5mm tot 3.0mm, dat getest is in overeenstemming met de BS 2782-0 Methode 508A (dit impliceert dat het materiaal maximaal slechts 50mm per minuut mag branden).
Wat zijn de voor- en nadelen van TP (a)- en TP (b)-geclassificeerde optieken?
Om een TP (a) classificatie te behalen, wordt een diffuser meestal gemaakt van een relatief stevig materiaal als polycarbonaat met een dikte van minimaal 3mm of meer. Dit heeft natuurlijk zijn weerslag op de lichtdoorlatendheid en dus het rendement (lumen per watt) van het armatuur.
Het is daarom van belang om te kiezen voor een armatuur die zowel een hoog rendement heeft alsook een TP (a) classificering, om ervan uit te gaan dat u voldoet aan de strikte eisen op het gebied van brandveiligheid en efficiëntie.
Waar dient de TP-classificatie voor?
TP (a) en TP (b) classificering heeft betrekking op de beoordeling van het materiaal waarvan een diffusor, wanneer deze deel uitmaakt van het plafond, moet worden gemaakt.
'Het is een belangrijke factor en heeft tot doel de verspreiding van vuur over een horizontaal plafond te beperken.'
Verschillende verlichtingsfabrikanten, bieden een reeks van led-armaturen met een keuze uit TP (a) en TP (b) classificaties. Door gebruik te maken van dergelijke fabrikanten kunnen opdrachtgevers erop vertrouwen dat zij kiezen voor producten die voldoen aan de hoogste veiligheidseisen op het gebied van brandveiligheid.
Toelichting:
We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Bekijk de nieuwe projectbrochure
LICHT DOET (VER)WONDEREN
Onze focus begint vanuit licht, maar dankzij een nauwe samenwerking met verschillende partners kunnen wij flexibiliteit en expertise combineren voor architecten, installateurs en (eind)klanten om ieder project als totaaloplossing te voltooien.
Bent u benieuwd naar onze activiteiten en in welke branches wij actief zijn? Wij gaan graag de samenwerking met u aan om uw project te verlichten.