Vaak wordt er gesproken over de powerfactor als het om verbruik gaat en over CRI als het om de kwaliteit van licht gaat. Maar minstens zo belangrijk is de zichtscherpte en scherptediepte welke bepalen of iets te zien of te lezen valt.
Die verhouding is de Scotopische/Fotopische (S/P) ratio. De S/P ratio van licht kan variëren van 0,20 voor lagedruk natrium lampen tot 2,5 voor speciale led-lampen. Hoe hoger de verhouding, hoe beter het licht is om het oog te stimuleren.
Fotopisch en scotopisch zicht
Wanneer men over zicht spreekt dan wordt simpel gezegd onderscheid gemaakt tussen Fotopisch zicht en Scotopisch zicht. Fotopisch zicht wordt gebruikt overdag en Scotopisch in de nacht.
Kunstmatig licht, waaronder die van led-verlichting creëert lichtscenario’s die tussen fotopisch en scotopisch gebieden liggen, dit wordt het mesopische gebied genoemd.
Daarom kunnen we lichtbronnen gebruiken met hoge S/P-verhoudingen bij lagere wattages (of gedimd) om hetzelfde waargenomen lichtniveau te geven als hoog wattage, lage S/P-verhouding lichtbronnen. (Zoals te zien is in de afbeelding hierboven).
Als de kwaliteit van het licht hoog is dan zijn details beter te zien waardoor het lichtniveau omlaag kan terwijl alles toch goed te zien is. Het menselijk oog kan de absolute lichtsterke (lux) niet bepalen. Het oog past zich namelijk constant aan elke nieuwe lichtintensiteit aan. Het voordeel van een hoge S/P ratio en hoge kleurperceptie levert 25 tot 40% besparing op bij gelijkblijvende visuele perceptie qua zichtscherpte en contrast. Er kunnen in de praktijk minder lichtbronnen worden gebruikt, met een veel lagere wattage. Wat uiteindelijk een grotere energiebesparing oplevert.
- In het algemeen hebben witte lichtbronnen een hoge S/P-verhouding, en geel / oranje lichtbronnen een lage S/P-verhouding.
Toelichting: We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
LICHT DOET (VER)WONDEREN
Onze focus begint vanuit licht, maar dankzij een nauwe samenwerking met verschillende partners kunnen wij flexibiliteit en expertise combineren voor architecten, installateurs en (eind)klanten om ieder project als totaaloplossing te voltooien.
Bent u benieuwd naar onze activiteiten en in welke branches wij actief zijn? Wij gaan graag de samenwerking met u aan om uw project te verlichten.