1. Wat betekent led?
De afkorting led staat voor Light Emitting Diode (Licht uitstralende Diode / Halfgeleider). Led staat beter bekend als een energiezuinig verlichtingsalternatief. De mogelijkheden van ledzijn erg divers en led-verlichting is daardoor een perfect alternatief voor de vraag naar verlichtingsoplossingen. Led kan gebruikt worden voor de verlichting van kantoorruimtes, warenhuizen, opslagruimtes, woningen, maar ook voor schoolgebouwen en sportzalen. Doordat led heel klein kan zijn en daardoor gemakkelijk weg te werken is kunnen led-armaturen ook gebruikt worden voor decoratieve verlichting.
2. Is led-verlichting dimbaar?
Led-verlichting kan tegenwoordig prima gedimt worden. In het verleden heeft dimmen van led-verlichting vaak voor problemen gezorgd, maar ook de ontwikkeling van deze technologie heeft niet stil gestaan. Wanneer u over wilt gaan tot het dimmen van led-toepassingen dan is een speciale led-dimmer vereist. De led-dimmer schakelt in bij een lager wattage en werkt op de juiste ampèrewaarde. Bij een aantal led-producten wordt een standaard driver meegeleverd. Wij adviseren u om contact op te nemen met ons voor de juiste dimmer in uw situatie.
3. Wat is de luxwaarde?
De luxwaarde staat voor de lichtsterkte per oppervlakte, het aantal lumen per vierkante meter: 1 lux = 1 lumen/m2. Dit is de eenheid waarin de verlichtingssterkte wordt uitgedrukt. De Europese NEN-EN 12464-1 norm geeft een overzicht van de verlichtingseisen voor werkplekken in gebouwen. Het optimale verlichtingsniveau wordt bepaald aan de hand van de activiteit op de werkplek.
De Europese norm stelt naast de verlichtingssterkte tevens eisen aan de gelijkmatigheid, de afscherming van de armaturen (UGR-waarde) en de kleurweergave. De voorgeschreven Europese NEN-EN normen zijn richtlijnen en niet wettelijk voorgeschreven eisen.
Specificaties NEN-EN 12464-1
4. Lichtkwaliteit van ledverlichting (CRI)
CRI staat voor Color Rendering Index (Kleurweergave index) en is een overzicht voor de kwalitatieve kleurweergave wanneer een object belicht wordt met een lamp. Ofwel: hoe echt zijn de kleuren van een belicht object wanneer het vergeleken wordt in een situatie wanneer het object belicht wordt met een natuurlijke lichtbron, zoals de zon. Bij waarnemingen door het menselijk oog is ook het kleuren zien van belang bij bepaling van de CRI waarde van een lichtbron. Bij kleuren zien wordt gekeken naar de mogelijkheid om bepaalde kleuren van elkaar te kunnen onderscheiden.
CRI wordt uitgedrukt in RA waarde. De CRI waarde is een normering uit de Verenigde Staten, gebaseerd op 14 kleurpunten. En de RA waarde is een Europese norm gebaseerd op 6 kleurpunten.
5. Kleurtemperatuur
De kleur van lichtbronnen zoals led-lampen, tl-lampen, gloeilampen, halogeenlampen of de zon wordt aangegeven in graden Kelvin. Dit heeft niets te maken met de daadwerkelijke temperatuur van de lichtbron maar dit maakt het mogelijk om verschillende kleuren op een kleur schaal aan te geven. Wanneer we het over led hebben, hebben we het over ‘vergelijkende’ of ‘toegevoegde’ kleuren. De verschillende kleuren van led worden gerealiseerd door fluorescentie poeders toe te voegen op de lens.
Toelichting: We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
LICHT DOET (VER)WONDEREN
Onze focus begint vanuit licht, maar dankzij een nauwe samenwerking met verschillende partners kunnen wij flexibiliteit en expertise combineren voor architecten, installateurs en (eind)klanten om ieder project als totaaloplossing te voltooien.
Bent u benieuwd naar onze activiteiten en in welke branches wij actief zijn? Wij gaan graag de samenwerking met u aan om uw project te verlichten.