Wanneer u van plan bent zelf uw led-verlichting te vervangen, dan dient u altijd rekening te houden met het feit dat u met elektriciteit aan de slag moet gaan. Door onzorgvuldig om te gaan met elektrische installaties bestaat de kans op brand en nog erger, potentieel letsel. Ons advies is daarom altijd dat u een erkende elektricien inschakelt, die voor u de installatie voorziet.

Wat zijn potentieel de gevaren van werken met elektriciteit?

Het werken met elektriciteit kan potentieel gevaarlijk zijn. In Nederland komen per jaar honderden branden voor die veroorzaakt zijn door elektriciteit. Dit kunnen elektrische apparaten zijn die kortsluiting hebben veroorzaakt, maar ook door foutieve installatie van bedrading, schakelaars en stopcontacten kan er brand ontstaan.

Wat gebeurt er met je lichaam wanneer je elektriciteit aanraakt?

Elektriciteit is in principe niet zichtbaar. Tenzij er kortsluiting plaats vindt. De gevaren van elektriciteit voor de mens kunnen levensbedreigend zijn. Zo heeft ieder lichaam haar eigen weerstand. Dit kan variëren door de hoeveelheid zweet of de dikte van de huid. Wanneer een lichaam in contact komt met spanning en er stroom door het lichaam gaat lopen dan kan er elektrocutie plaatsvinden. De persoon is dan zelf de geleider en er stroomt elektriciteit door het lichaam heen.

Een grote hoeveelheid stroom kan er voor zorgen dat spieren gaan samentrekken, zoals de ademhalingsspieren en fibrillatie van het hart. Fibrillatie wil zeggen dat de hartspier snelle samentrekkingen krijgt waardoor het hartritme verstoord wordt en het kan stoppen met kloppen. Ook kunnen er (ernstige) brandwonden op het lichaam ontstaan. Dit speelt vooral bij hoogspanning, omdat de stroom dan voor een groot deel over het lichaam loopt.

Wat is gevaarlijker, spanning (Voltage) of stroomsterkte (Ampère)?

Het kan zijn dat u weleens per ongeluk schrikdraad heeft aangeraakt. Een hoog voltage, maar een relatief lage stroomsterkte veroorzaakt een pijnlijke scheut in het lichaam, maar het geeft geen permanente schade. Zou de ampère hoger zijn geweest dan was het vele malen gevaarlijker geweest.

De eenheid van stroomsterkte is ampère. Het is vooral de stroomsterkte die de mate van gevaar bepaald voor het menselijk lichaam. De spanning geeft aan hoeveel energie het voor de elektronen kost om van een bepaald punt in een stroomkring naar een ander bepaald punt te bewegen. De stroomsterkte is hierbij de kracht die mee wordt vervoerd. Hieronder is zichtbaar in hoeverre dit gevaarlijk is.

De gevolgen van stroomsterkte

  • 0 tot 2 mA – Prikkelend gevoel – loslaten van de spanningsdraad is mogelijk
  • 2 tot 10 mA – Spieren verkrampen in de onderarm – loslaten van de spanningsdraad is nog met moeite mogelijk
  • 10 tot 20 mA – Totale spierkramp – loslaten van de spanningsdraad is niet meer mogelijk
  • 20 tot 30 mA – Ademnood – bij ontbreken van directe hulp is verstikking het gevolg
  • 30 tot 100 mA – Ernstige ademnood – verstikking volgt meestal direct
  • Meer dan 100 mA – Meestal dodelijk

Een stroom die door het lichaam vloeit die niet dodelijk is, kan wel degelijk letsel opleveren. Eeen kleine stroom vanaf circa 0,5 mA is al genoeg voor onvrijwillige spiersamentrekkingen. Hier onstaat de kans op vallen. Een iets grotere stroom door het lichaam (vanaf 5 mA) is in staat spieren zodanig te laten samentrekken dat letsel ontstaat aan spierweefsel, pezen en zelfs botten.

De ontregeling van het hartritme is niet het enige mogelijke gevolg van een stroomstoot door het lichaam. Stroom kan namelijk ook voor inwendige opwarming zorgen. Een opwarming van slechts 8 graden levert al permanent letsel aan lichaamscellen.

Tips om veilig te werken met elektriciteit

  • Zorg voor voldoende kennis van voorschriften en juiste uitvoering en ervaring.
  • Zorg altijd dat de spanning van de installatie is. Test dit met een spanningstester om gevaarlijke situaties te voorkomen.
  • Wanneer u spanningen test raden wij een 2-polige spanningstester aan, i.p.v. een schroevendraaier met testlampje.
  • Houdt u aan de voorgeschreven kleuren.
  • Bedrading van twee (of meer) verschillende groepen mogen nooit door één buis gaan, en nooit in één inbouw- of lasdoos zitten.
  • Zorg voor betrouwbare verbindingen en lassen. Gebruik dus géén kroonsteentjes in lasdozen, maar officiële lasdoppen of-klemmen.
  • Voorkom overbelasting van verlengkabels en/of stekkerdozen.

De informatie op, en overige inhoud van de LuxImprove website wordt de sitebezoeker voor informatieve doeleinden aangeboden. Enkel de sitebezoeker is verantwoordelijk voor zijn gebruik van de op de LuxImprove website beschikbare informatie. Nogmaals geldt het advies dat met de installatie en/of aanpassing van elektrische installaties de hulp van een erkende elektricien ingeschakeld dient te worden.

LICHT DOET (VER)WONDEREN

Onze focus begint vanuit licht, maar dankzij een nauwe samenwerking met verschillende partners kunnen wij flexibiliteit en expertise combineren voor architecten, installateurs en (eind)klanten om ieder project als totaaloplossing te voltooien.

Bent u benieuwd naar onze activiteiten en in welke branches wij actief zijn? Wij gaan graag de samenwerking met u aan om uw project te verlichten.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en er zijn Servicevoorwaarden van toepassing.

Toelichting:
We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.