Volgens de nieuwe EU-verordening over energie-etikettering (EU) 2019/2015 moeten lichtbronnen en armaturen waarvan de lichtbron niet kan worden verwijderd, vanaf september 2021 voorzien zijn van een nieuw energie-efficiëntielabel.
- Tot februari 2023 zul je op veel producten zowel het oude als het nieuwe energielabel aantreffen.
- Vanaf maart 2023 is het nieuwe energielabel verplicht voor alle lichtbronnen en armaturen.
Wat zijn de belangrijkste veranderingen met het nieuwe energielabel?
Het nieuwe energielabel is in de eerste plaats ontwikkeld met de consument in gedachten.
- Een nieuwe meetschaal dat aangeeft hoe energie-efficiënt een lichtbron of armatuur is.
- Er wordt meer ruimte gegeven aan het steeds zuiniger worden van led-verlichting. Dit betekent dat er in de toekomst ruimte is voor nog zuinigere lampen en/of led-modules in dezelfde schaal.
- Een unieke QR-code zorgt voor een link naar aanvullende informatie. Door de code te scannen komt u in de EPREL database (European Product Database for Energy Labelling), waar u alle informatie terug kunt lezen over de specifieke lichtbron.
Zelf een product opzoeken in de EPREL Database?
Wat kunt u terugvinden op het nieuwe energielabel?
- Naam van de fabrikant;
- Identificatie van het model (type nummer);
- De energie-efficiëntieklassen, van A tot G;
- Het energieverbruik in kWh per 1.000 uur;
- Een QR-code voor aanvullende informatie.
Hoe worden de nieuwe energie-efficiëntieklassen berekend?
Met het nieuwe energielabel is ook de berekening van de energie-efficiëntieklassen opnieuw gedefinieerd. Een rechtstreekse toewijzing van producten op basis van hun oude etiket is niet mogelijk, omdat led-verlichting steeds zuiniger wordt.
De energie-efficiëntieklasse van lichtbronnen wordt bepaald op basis van het totale netspanningsrendement ηTM. Dit rendement wordt berekend door de opgegeven nuttige lichtstroom (Φuse) (uitgedrukt in lm) te delen door het opgegeven elektriciteitsverbruik in gebruiksstand (Pon) (uitgedrukt in W) en dit te vermenigvuldigen met de toepasselijke factor (FTM) in de onderstaande tabel, zoals volgt:
ηTM = (Φuse/Pon) × FTM (lm/W)
Om ruimte te creëren voor nieuwe, hele zuinige led-verlichting blijft de zuinigste energieklasse (A) zoveel mogelijk leeg. De producten die een label B, C of D krijgen zijn veelal te vergelijken met het oude A+ of A++ label.
Samen maken wij uw onderneming zuiniger en gezonder
Benieuwd hoe wij uw (werk)omgeving veiliger en energiezuiniger kunnen maken, zonder onnodig lichthinder en lichtvervuiling? Neem dan contact met één van onze lichtexperts en laat u inspireren door de mogelijkheden.
Bronnen
- Europese Commissie – https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/energy-efficient-products/lighting_en
- Verordening (EU) 2019/2015 energie-etikettering – https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R2015&from=EN
- Milieu Centraal – https://www.energielabel.nl/apparaten/verlichting/#energielabel-op-lampen
Toelichting:
We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.