Hoe wordt het BIM-model toegepast in de praktijk?
Het BIM-model wordt vaak ten onrechte als software beschouwt. Dit komt doordat een hele reeks softwareproducten, met name CAD-systemen, deze term gebruiken. Het BIM-model moet gezien worden als een standaard, die alle informatie en toepassingen in een bestand plaatst. Dit bestand kan gebruikt worden door allerlei type (licht)ontwerp, calculatie en plantechnische software.
Bouwen op een gestandaardiseerd model
Verlichtingsfabrikanten stellen de technische gegevens beschikbaar in een gestandaardiseerd digitaal bestand. Het driedimensionale model bevat technische kenmerken die niet verloren gaan in de uitwisseling tussen bouwpartners en de gebruikte software. Via open standaarden wisselen opdrachtgever, architect, (licht)adviseurs, aannemer en installateur onderling informatie uit. Iedere betrokken partij gebruikt daarbij zijn eigen software. Tijdens de (licht)ontwerpfase worden deze bestanden door de lichtontwerper toegevoegd aan het BIM-gebouwmodel.
Een 3D-object kan de volgende gegevens bevatten:
- Dimensies
- Montagetype (Opbouw, Inbouw, Pendel etc)
- Lichtsterkte (Lumen)
- Wattage
- Efficiëntie (Lumen/Watt)
- Kleurtemperatuur (CCT)
- Energieclassificatie
- Catalogusnummer/onderdeelcode
Waarom sturen naar het gebruik van BIM?
De wereldwijde bouwindustrie is op zoek naar efficiëntere manieren om te ontwerpen en te bouwen. Werken volgens het BIM-model maakt ruimtes gezonder, slimmer en toekomstbestendig. Dit is de reden waarom BIM-verplichtingen over de hele wereld toenemen.
De verschillende betekenissen en toepassingen van BIM
De afkorting BIM wordt niet door iedereen precies hetzelfde uitgelegd. De onderliggende technologie ontwikkelt zich snel. Daardoor heeft BIM geleidelijk een andere lading gekregen:
- Building Information Model: Dit is een digitale representatie van hoe een bouwwerk is ontworpen, wordt gerealiseerd en/of daadwerkelijk werd gebouwd. BIM bouwde voort op CAD, waardoor de nadruk in het begin sterk op de geometrie van het model lag.
- Building Information Modeling: Hier ligt de nadruk meer op het proces van samenwerken aan een digitaal bouwwerkmodel. Gerelateerde begrippen zijn integraal ontwerpen, concurrent engineering, lean planning en het delen van digitale informatie.
- Building Information Management: Hier staat de informatie zelf centraal: het beheer en (her)gebruik van digitale bouwwerkinformatie in de hele levenscyclus van het bouwwerk.
Betrekking van de verlichting bij het BIM-proces
Het belangrijkste element in BIM is het verzamelen van alle gegevens die nodig zijn voor het bouwproject. Hierdoor kunnen keuzes van de verlichtingsconcepten, op basis van kosten, gebruik, onderhoud en (licht)kwaliteit, in een vroeg stadium worden overwogen.
Efficiënt samenwerken met alle (bouw)partners
Door de uitwisseling van één bestand, is het mogelijk om efficiënter en slimmer keuzes te maken bij het verlichten van uw gebouw. Een gemeenschappelijke database maakt wijzigingen en correcties gemakkelijk te begrijpen en duidelijk voor alle betrokkenen.
Rekening houden met daglicht
Een belangrijke overweging bij het plannen van een lichtontwerp is daglichttoetreding. Met de mogelijkheid om natuurlijk licht te meten in een BIM-model kunnen dimbare armaturen, sensoren en bedieningselementen ingezet worden als aanvulling op binnenkomend licht.
Rekening houden met prestaties en het energieverbruik
De gegevens van de verwachte verlichtings- en energieprestaties kunnen worden vergeleken met de werkelijkheid. Dit maakt BIM een waardevol hulpmiddel voor gebouweigenaren om te kiezen voor renovatie of vernieuwing van de verlichting.
Ook LuxImprove kan actief meewerken aan uw BIM-proces
Benieuwd wat wij voor uw gebouw kunnen betekenen? Neem dan contact op met één van onze lichtexperts en laat u adviseren over de mogelijkheden.
Bronnen
- Autodesk – https://www.autodesk.com/industry/aec/bim
- DIAL – https://www.dial.de/en/blog/article/using-bim-correctly-during-the-building-process/
- Cobouw – https://www.cobouw.nl/duurzaamheid/artikel/2018/01/nederland-in-de-kopgroep-bim-101257245
- BIM loket – https://www.bimloket.nl/
- BIM Wiki – https://www.designingbuildings.co.uk/BIM_Wiki
- Cobouw – https://www.cobouw.nl/duurzaamheid/artikel/2018/01/nederland-in-de-kopgroep-bim-101257245
Toelichting:
We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.