Direct licht
Bij directe verlichting schijnt de lichtbron rechtstreeks op het te belichten oppervlak, zonder enige filtering. Direct licht heeft dus een duidelijke bestemming en wordt daarom ook wel gebruikt bij het uitlichten van producten. Vaak wordt hierbij dan ook gebruik gemaakt van lichtbronnen met een specifieke (smalle) stralingshoek.
Daarnaast kan direct licht ook prima gebruikt worden als algemene verlichting in een ruimte. Meerdere lichtbronnen (met een brede stralingshoek) zullen echter nodig zijn om een gelijkmatige verdeling van het licht te creëren. Als werkplek verlichting is direct licht wat minder geschikt. Doordat de lichtbron rechtstreeks op het te belichten oppervlak schijnt, is er kans dat er verblinding optreedt.
Indirect licht
Bij indirect licht wordt de omgeving gebruikt om de ruimte te verlichten. Een plafond of wand bijvoorbeeld dient dan als reflector die het licht weerkaatst waardoor de ruimte wordt verlicht op een sfeervolle wijze. Gladde oppervlakken weerkaatsen méér licht dan vlakken met structuur.
Indirect kan uitstekend gebruikt worden als algemene (sfeer)verlichting in ruimtes. Om dezelfde hoeveelheid licht te verkrijgen als bij directe verlichting zullen er meer en sterkere lichtbronnen nodig zijn. Een voordeel van indirect licht in een ruimte is dat er geen storende verblinding zal optreden.
Diffuus licht
Diffuus licht is een egaal licht dat eerst gefilterd wordt door bijvoorbeeld een opale lens (melkglas). Het resultaat is een egaal en gefilterd licht met een gelijkmatige verdeling. Hierdoor wordt de ruimte overal evenveel belicht.
Doordat diffuse verlichting nagenoeg geen schaduwvormingen of reflecties heeft, wordt dit soort verlichting vaak toegepast als werkplekverlichting. Afhankelijk van de soort ruimte, kan deze gecombineerd worden met direct of indirecte verlichting.
Doeleinden verlichting
Waar het in horecagelegenheden belangrijk is om sfeer te creëren is het in de retail weer erg belangrijk om producten goed uit te lichten. Welke verlichting geschikt is voor uw bedrijfsruimte is afhankelijk van de doeleinden. LuxImprove adviseert u hier graag bij. Neem contact met ons op en onze lichtadviseur helpen u met de verschillende mogelijkheden.
Toelichting: We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
LICHT DOET (VER)WONDEREN
Onze focus begint vanuit licht, maar dankzij een nauwe samenwerking met verschillende partners kunnen wij flexibiliteit en expertise combineren voor architecten, installateurs en (eind)klanten om ieder project als totaaloplossing te voltooien.
Bent u benieuwd naar onze activiteiten en in welke branches wij actief zijn? Wij gaan graag de samenwerking met u aan om uw project te verlichten.