Het voordeel van explosieveilige verlichting
In een verlichtingsarmatuur kan kortsluiting ontstaan, dit geeft vaak een vonk. Als er explosiegevoelige of brandbare gassen of materialen in de buurt zijn kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. In het geval van ATEX armaturen kan kortsluiting geen gevaar vormen voor een explosie. Het armatuur is als het ware verpakt in waterdicht en explosieveilig materiaal.
Waaraan herkent u ATEX armaturen?
Gecertificeerde explosieveilige armaturen zijn voorzien van het ATEX ‘Epsilon x’, ook wel het ‘Ex’-symbool genoemd.
De certificering is een onderdeel van de ATEX productierichtlijn 94/9/EG, welke een richtlijn is die in Nederland is opgenomen in het Warenwetbesluit Explosieveilig Materiaal. Deze richtlijn geldt voor apparatuur die wordt gebruikt in omgevingen waar explosiegevaar kan optreden.
De certificering is een onderdeel van de ATEX productierichtlijn 94/9/EG, welke een richtlijn is die in Nederland is opgenomen in het Warenwetbesluit Explosieveilig Materiaal. Deze richtlijn geldt voor apparatuur die wordt gebruikt in omgevingen waar explosiegevaar kan optreden.
ATEX richtlijnen
Er zijn diverse ATEX richtlijnen, waaronder de ATEX 95 en ATEX 137:
- ATEX 95: Deze richtlijn (richtlijn 94/9/EG) is speciaal voor elektrische en niet-elektrische appratuur die wordt gebruikt op plaatsen waar explosiegevaar is.
- ATEX 137: Deze richtlijn (richtlijn 1999/92/EEG) geldt voor werknemers en heeft als doel om veilig te werken en ongevallen te voorkomen.
In de Europese Unie moeten organisaties die werken met brandbare gassen en explosiegevoelige materialen voldoen aan deze beiden ATEX richtlijnen (1999/92/EG en 94/9/EG).
ATEX zonering: de diverse ATEX zones uitgelegd
Afhankelijk van de explosiegevaarlijke omgeving zijn er verschillende risico’s , zodoende zijn er verschillende zones bepaald. Elke zone wordt bepaald door de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en de duur van de aanwezigheid.
Zone 0
Deze zone is voor omgevingen of gebieden waar voortdurend of gedurende een lange periode een explosief gasmengsel aanwezig is. Het gaat hier om minimaal 1.000 uur per jaar.
Zone 1
Deze zone kenmerkt omgevingen of gebieden waar onder normale omstandigheden rekening wordt gehouden met een explosief gasmengsel, tussen de 10 en 1.000 uur per jaar.
Zone 2
Deze zone is voor gebieden en omgevingen waar rekening word gehouden met explosieve gasmengsels die minder dan 10 uur per jaar voorkomen.
Zone 20
Hier gaat het om omgevingen of gebieden met explosiegevaarlijke atmosfeer – in de vorm van een wolk – met brandbare stoffen die gedurende een lange periode, of voortdurend aanwezig zijn, minimaal 1.000 uur per jaar.
Zone 21
Deze zone gaat om omgevingen of gebieden waar, onder normale omstandigheden, rekening wordt gehouden met een explosiegevaarlijke atmosfeer in de vorm van een wolk, met brandbare stoffen, tussen de 10 en 1.000 uur per jaar.
Zone 22
Een omgeving of gebied waar – onder normale omstandigheden – geen rekening wordt gehouden met een explosiegevaarlijke atmosfeer – in de vorm van een wolk – met brandbare stoffen, minder dan 10 uur per jaar.
Toelichting: We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
LICHT DOET (VER)WONDEREN
Onze focus begint vanuit licht, maar dankzij een nauwe samenwerking met verschillende partners kunnen wij flexibiliteit en expertise combineren voor architecten, installateurs en (eind)klanten om ieder project als totaaloplossing te voltooien.
Bent u benieuwd naar onze activiteiten en in welke branches wij actief zijn? Wij gaan graag de samenwerking met u aan om uw project te verlichten.