Nadelen led-verlichting
Gevoelig voor warmte
Eén van de nadelen van led-verlichting is dat de lampen gevoelig zijn voor oververhitting, wat de levensduur niet ten goede komt. Een led-lamp moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Hieraan herkent u ook meteen kwalitatieve led-lampen: deze zijn voorzien van goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden.
Voordelen led-verlichting
Lager stroomgebruik
Eén van de grootste voordelen van led-verlichting is uiteraard het lage stroomverbruik. Dit is dan ook nog steeds één van de grootste redenen voor bedrijven om over te stappen naar led-verlichting. U ziet het lage stroomverbruik direct terug op uw dalende energierekening. Over het algemeen is led-verlichting ongeveer acht keer zo zuinig als een halogeenlamp.
Led wordt niet snel warm
Led-verlichting wordt niet snel warm, dit komt omdat er minder warmte afgifte is. Dit is een stuk veiliger, aangezien het gevaar op brand verminderd. Zoals u al eerder las kan led slecht tegen warmte, maar omdat led-verlichting niet snel warm wordt hoeft dat dus geen probleem te vormen.
Langere levensduur
Led-verlichting gaat over het algemeen een stuk langer mee dan traditionele verlichting. Gemiddeld gaat een led-lamp zo’n 30.000 branduren mee. Dat is een gemiddelde levensduur van tussen de vijf en tien jaar.
Ter vergelijking: dat is ongeveer tien keer zo lang als de levensduur van een traditionele halogeenlamp!
Doordat led-verlichting lang mee gaat bespaart u bovendien ook op montage- en vervangingskosten.
Bestand tegen een stootje
Led-lampen bevatten minder kwetsbare materialen dan conventionele verlichting. Traditionele gloei- of halogeenlampen zijn veelal na een jaar kapot. Onder andere het gloeidraad is een kwetsbaar onderdeel wat het vaak als eerste begeeft. In tegenstelling tot deze lampen maakt led-verlichting geen gebruik van een gloeidraad.
Voordelen voor het mileu
Led-lampen zijn niet alleen beter voor het milieu vanwege hun lagere energiegebruik, ze zijn ook nog eens beter recyclebaar. Ongeveer driekwart van de materialen van led-verlichting kan worden gerecycled. Dit zorgt voor een daling van het chemisch afval en ook een lagere CO2-uitstoot in Nederland. Groen ondernemen begint met overstappen naar led-verlichting!
Toelichting: We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
LICHT DOET (VER)WONDEREN
Onze focus begint vanuit licht, maar dankzij een nauwe samenwerking met verschillende partners kunnen wij flexibiliteit en expertise combineren voor architecten, installateurs en (eind)klanten om ieder project als totaaloplossing te voltooien.
Bent u benieuwd naar onze activiteiten en in welke branches wij actief zijn? Wij gaan graag de samenwerking met u aan om uw project te verlichten.